2021. máj 19.

Arcápolás 1x1 - Mire jó az AHA-sav?

írta: koleo
Arcápolás 1x1 - Mire jó az AHA-sav?

Már biztosan sokan kívülről fújják az arcápolás fontosságát, de szerintem nem lehet elégszer hangsúlyozni.
Nagyon fontos, hogy mindig a bőrtípusunknak megfelelő arcápolási rutint alakítsunk ki és ehhez tartsuk is magunkat annak érdekében, hogy a bőrünk megkapja a mindennapi szükséges ápolást és törődést.

Most nem lépésenként haladnék, hiszen az én arcápolási rutinom sem megfelelő mindenki számára, inkább kiragadnék 1-1 fontos összetevőt és leírom nektek, mit érdemes tudni róla, illetve milyen problémákra nyújthat megoldást.

Gondoltam ebből indítanék egy cikksorozatot és az első összetevőnk az AHA-sav lesz.
Sokan ismerhetitek, mivel manapság már számos kozmetikumban megtalálható széles skálájú jótékony hatása miatt. Szépségtanácsadóként számomra különösen fontos, hogy akik hozzám fordulnak, mindig a megfelelő rutint és a megfelelő termékeket válasszuk ki számukra a kívánt hatás elérése érdekében.

Néhány példa az én személyes kedvenceimből, amiket ajánlanék:

ajanlom_kiprobalnam_1.png

A termékek:

  • Uriage - Hyséac Purifying toner
  • Revolution Skincare - Multi Acid
  • Cosrx - AHA és BHA tisztító tonik

Az AHA-sav (vagy becsületes nevén Alpha Hydroxy Acid) egy hámlasztó, ami segít megújítani a bőrt, serkenti a kollagén termelést, ami által fiatalítja is az arcbőrt.
Ez egy vízben oldódó sav, a bőr külső rétegeitől kezdve távolítja el az elhalt hámsejteket, segít elhalványítani az arcbőrön keletkezett foltokat.

Bőrproblémák, amikre érdemes AHA-savas kezelést alkalmazni:

  • ráncok megjelenése
  • bőregyenetlenség
  • pattanások, aknék után maradt hegek
  • fakó bőr
  • vízhiányos bőr
  • pigmentfoltok

Kereskedelmi forgalomban 5-15%-os koncentráltságban kaphatóak és megtalálható belőle:

  • glikolsavas (erőteljes ránctalanító hatás, folthalványítás és bőr egyenetlenségek eltüntetése)
  • tejsavas (kiváló vízhiányos, fiatal bőr esetén, vízmegkötő hatású, valamint enyhén ránctalanító)
  • mandulasavas változat (pattanásos bőr ellenszere, illetve alacsony koncentráltságban rosacea-s bőrre is alkalmazható)

Az AHA-savas hámlasztást nyugodtan, akár az otthoni arcápolási rutinba is beépítheted, hiszen, amint kitapasztalod, hogy melyik típus megfelelő a bőrödnek, hatalmas változásokat fogsz tapasztalni. Az AHA-savak mellett még megtalálhatóak a BHA-savas hámlasztók is, de erről egy másik posztban hasonló részletességgel írok majd.

Minden fajta hámlasztás tekintetében külön figyelmet kell fordítani a fényvédelemre! Sokan nem tudják, vagy éppen nem tartják be ezt az egyszerű szabályt, de higgyétek el, minden hámlasztó fényérzékennyé teszi a bőrt, ezért az arcbőr védelme érdekében mindig használj fényvédőt. 

Hámlasztani bármikor lehetséges, de amennyiben mód van rá, az nyári erős napsugárzásban érdemes kerülni pont a fényérzékenység miatt. Megfelelő odafigyeléssel és állandó fényvédelemmel nyáron is alkalmazható időszakosan.

És végül, de nem utolsó sorban figyelni kell arra is, hogy ne hámlaszd túl a bőröd. Mindenkinek meg kell tapasztalnia, számára melyik típusú hámlasztó és milyen heti rendszerességgel válik be, illetve segít a kívánt eredmény elérésben. 
Ha nem vagy biztos abban, számodra melyik a megfelelő a termék, kérd szakértő tanácsát és segítségét, hiszen ők ezért állnak rendelkezésedre és segítenek megóvni, szebbé tenni a bőrképet.

Remélem, segíthettem a döntésben, ha bármi kérdésetek lenne, üzenetben várom a kérdéseket, készséggel megválaszolom.

Ti használtok hámlasztókat? Nektek melyik vált be a legjobban?

Szólj hozzá